به گزارش خبرگزاری ایچنا؛غلامرضا صدیقراد با تبریک ۲۳ مهرماه برابر با ۱۵ اکتبر روز جهانی نابینایان و عصای سفید اظهار کرد: در این روز مهم قانون عصای سفید به تصویب رسیده است؛ تمامی حقوق اجتماعی فرد نابینا به عنوان عضوی از یک جامعه متمدن در این قانون انعکاس یافته است و مطابق این قانون، نابینایان حق استفاده از کلیه امکانات رفاهی معمول در جامعه را دارا هستند.
به نقل از بهزیستی خوزستان، وی با اشاره به عصای سفید به عنوان سمبل ایمنی در تردد و زندگی اجتماعی و همچنین نماد استقلال فردی نابینایان، افزود: تغییر باورها، کلید ارتباط موثر با نابینایان و نگرش مثبت، نخستین گام در ایجاد ارتباط با فرد نابینا است.
مدیرکل بهزیستی خوزستان با بیان اینکه نباید نابینایان را در پشت پلکهای فروبسته دید بلکه باید به وسعت اندیشههایشان توجه کرد، ادامه داد: مشارکت فعال جامعه، اساس توانمندسازی افراد دارای آسیب بینایی و زمینهسازی برای مشارکت اجتماعی نابینایان، گامی بلند در توسعه ملی است.
صدیقراد با تأکید بر اهمیت توانبخشی فرد نابینا از سنین پایین بیان کرد: تقویت سایر دریافتهای حسی و آشنا شدن با خود و محیط اطراف از طریق شنوایی، حس لامسه و سایر حواس، توانمند کردن و ایجاد قدرت حرکت در محیط به منظور شناخت محیط و اطرافیان و رفع نیازمندیهای خود، یافتن راههای مناسب ایجاد ارتباط با سایرین و گسترش دامنه آگاهیها و اطلاعات، توانیابی در امر خواندن و نوشتن، استعدادیابی و آموزش ایجاد مهارت، کاریابی و ایجاد زمینه اشتغال، توانمندی در ایجاد سرگرمیها و تفریحات سالم در جهت گذراندن اوقات فراغت و … از جمله برخی از مزایای توانبخشی از سنین پایین است.
مدیرکل بهزیستی خوزستان با اشاره به فعالیت سه مرکز خانواده و کودک کم بینا و نابینای استان خوزستان در سه شهرستان اهواز، شوش و ایذه که به کودکان زیر شش سال خدمات توانبخشی ارائه میکنند، عنوان کرد: ظرفیت اسمی هر مرکز ۵۰ نفر است و در مجموع تعداد ۱۳۲ نفر از خدمات این مراکز بهرهمند هستند.
وی گفت: اعطای تسهیلات و وامهای خوداشتغالی، ایجاد اشتغال توانخواهان از طریق کارفرمایی و معرفی افراد معلول به کارفرمایان جهت به کارگیری در مشاغل متناسب با سطح توانمندی آنها، ارجاع و معرفی توانخواهان جویای کار به مراکز پشتیبانی شغلی به منظور آمادهسازی توانخواه جهت حضور در محیط کار و به کار گماری وی در مشاغل متناسب با سطح توانمندی و ارائه معرفی نامه و حمایت از معلولین جهت استخدام در سازمانها و نهادهای دولتی با استفاده از سهمیه سه درصد استخدام معلولین، از جمله خدمات بهزیستی در راستای اشتغال معلولین نابینا و کم بینا است.
صدیقراد بیان کرد: پرداخت کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان با معلولیت بینایی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به منظور کمک به ارتقای سطح علمی و آموزشی آنها و پرداخت کمک هزینه دانشآموزی به دانشآموزان با معلولیت بینایی از جمله اقدامات بهزیستی برای ارتقای سطح علمی نابینایان است.
وی افزود: در راستای خدمترسانی به افراد با ناتوانی بینایی، کتابخانه مرکزی اهواز با همکاری ادارهکل بهزیستی خوزستان از آبانماه ۹۱ اقدام به اختصاص بخش ویژهای به این عزیزان کرده است و در حال حاضر ۳۴۰ نفر در بخش نابینایان از وجود ۶۰۰ نسخه کتاب بریل، حدود ۱۱ هزار عنوان کتاب گویا، بیش از ۴ هزار کتاب متنی (الکترونیک)، کلاسهای آموزشی فوق برنامه، نشستهای کتابخوانی و نقد کتاب بهرهمندند.
مدیرکل بهزیستی خوزستان با اشاره به عضویت رایگان متقاضیان در کتابخانه توضیح داد: تولید ۱۰۰ عنوان کتاب گویا با همکاری دوطلبان به صورت رایگان، اختصاص بخشی ویژه جهت مطالعه و آموزش کودکان و نوجوانان نابینا و کم بینا هم از جهت سختافزاری و هم نرمافزاری، ارائه خدمات اینترنتی، ارائه خدمات رایانهای شامل نصب برنامههای گویاسازی روی لپتاپ و کامپیوتر و گوشی تلفن همراه و ارسال رایگان کتب بریل و گویا به سراسر شهرهای استان از دیگر اقدامات انجامشده است.
وی گفت: استان خوزستان دارای شش انجمن نابینایان و کم بینایان در شهرستانهای اهواز، دزفول، شوشتر، بهبهان، امیدیه و آبادان است که به فعالیتهای فرهنگی، آموزشی، ارائه خدمات مددکاری و برگزاری مناسبتها میپردازند.
صدیقراد توضیح داد: اهدای وسایل کمک توانبخشی ویژه نابینایان شامل اسپیکر، ذرهبین چراغدار، ساعت لمسی، شطرنج نابینایان، ویس رکوردر، قلم قرآنی، عصای نابینایان و کاغذ بریل نیز در برنامه کاری بهزیستی خوزستان بوده است.
وی ایمنسازی شهرها را نیاز امروز نابینایان و نه آرزویی برای فردای آنها عنوان کرد و افزود: تمامی افراد حق دارند صرف نظر از میزان توانمندی و هر موقعیت دیگر از امکانات شهری و حق طبیعی خود بهره بگیرند و با توجه به این که حضور فعال و مستقل افراد با معلولیت بینایی در سطح جامعه نیازمند طراحی محیط و مبلمان شهری متناسب با نیازهای این افراد است، این مهم توسط دبیرخانه ستاد هماهنگی و پیگیری مناسبسازی استان خوزستان مستقر در بهزیستی از طریق مکاتبه و برگزاری کمیتههای فصلی در استانداری با حضور استاندار و سایر مدیران دستگاههای اجرایی پیگیری میشود و رسیدن به نقطه مطلوب در این امر، نیازمند همکاری کلیه دستگاههای اجرایی به ویژه شهرداریها و آگاهی عموم مردم نسبت به این موضوع است.
مدیرکل بهزیستی خوزستان بیان کرد: در حال حاضر ۱۴ هزار و ۲۵۰ نفر با معلولیت بینایی در کلینیکها و مجتمعات مددکاری بهزیستی در سراسر استان خوزستان تشکیل پرونده داده و از خدمات سازمان بهرهمندند که از این تعداد، ۳ هزار و ۸۳۰ نفر دارای معلولیت خفیف، ۴ هزار و ۲۸۹ نفر با معلولیت متوسط، ۴ هزار و ۷۰ نفر با معلولیت شدید و ۲ هزار و ۶۱ نفر نیز دارای معلولیت در سطح خیلی شدید هستند.
وی افزود: برخی از مهمترین ضایعات بینایی که منجر به نابینایی رسمی و ایجاد ناتوانی و معلولیت در فرد مبتلا میشود عبارتند از ضایعات ارثی و مادرزادی، سوء تغذیه، ابتلا به بیماری تراخم، آب سیاه، آب مروارید، بیماری قند یا دیابت، آسیبدیدگی اندام بینایی بر اثر ضربه در حوادث و سوانح که از این میان بیشترین سهم به عوامل مادرزادی ارثی و مادرزادی تعلق میگیرد.