خبــــرگـزاری کـــودک و نــوجـــوان ایــران

  • امروز : سه شنبه - ۱ فروردین - ۱۴۰۲
  • برابر با : Tuesday - 21 March - 2023
1
ایچنا گزارش می دهد؛

مطالعه کردن یکی از راه های بهبود عملکرد مغز

  • 01 آذر 1400 - 12:17
مطالعه کردن یکی از راه های بهبود عملکرد مغز
همه ما به دنبال راه‌هایی هستیم که به آرامش برسیم و عملکرد مغزی خود را بهبود ببخشیم، در این گزارش یک راه کم هزینه را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری ایچنا، ۲۴ تا ۳۰ آبان ماه با عنوان هفته کتاب نامگذاری شده است و هدف از آن، کمک به ترویج فرهنگ مطلعه و کتابخوانی است، هفته‌ای که فردا با تجلیل از فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی در سنندج به پایان می‌رسد.

اگر لوح‌های زرین، چاپ باسمه‌ای در چین و دیوارنگاری‌های باستان را فاکتور بگیریم، دستگاه چاپ به شکل امروزی را یوهانس گوتنبرگ آلمانی اختراع کرد، اختراعی که باعث تولید و انباشت انبوهی از اطلاعات و انتقال آن‌ها به افراد و فارغ از مرز‌های جغرافیایی شد.

جدای از نقش ماشین چاپ در توسعه سوادآموزی، رشد سریع دانشگاه ها، انقلاب‌های اروپا در قرن هجدهم و پیشرفت تکنولوژی، تأثیر این اختراع بر فرد مهم‌تر از ابعاد تاریخی و اقتصادی آن است.

آمار‌های متناقض از سرانه مطالعه در ایران

ساده‌ترین تعریف از سرانه مطالعه میانگین مدت‌زمان‌های مطالعه یک نفر در یک شبانه‌روز است و براساس معیار‌های ارزیابی این شاخص‌ها آمار‌های متفاوتی در مورد میزان ساعات مطالعه در ایران ارائه شده است.

براساس آخرین پژوهش انجام شده در ایران بیش از ۶۲ هزار خانوار در شهر‌ها و روستا‌های کشور بررسی شدند.

طبق نتایج این پژوهش، در سال ١٣٩٩ سرانه مطالعه افراد ۱۵ ساله و بیشتر باسواد در ماه به‌طور متوسط ٨ ساعت و ١٨ دقیقه برآورد شده که به‌عبارت دیگر ۱۶ دقیقه و ۳۶ ثانیه در روز بوده است.

بهتر است برای بررسی دقیق وضعیت کتاب‌خوانی، ابتدا به طرح این سؤال بپردازیم  که منظور  از کتاب‌خوانی چیست؟ خواندن کتاب، به هر شکل را می‌توان کتاب‌خوانی  دانست، اما در اینجا منظور ما از کتاب‌خوانی، مطالعه‌ی کتب درسی  و دانشگاهی نیست.

در واقع منظور از کتاب‌خوانی، مطالعات آزاد و خواندن کتاب‌هایی است که سهم بسزایی در بالا بردن سطح آگاهی فردی و فرهنگ جامعه دارند؛ بنابراین در این گزارش موضوع کتاب‌خوانی و سوادآموزی را از هم تفکیک می‌کنیم، چرا که بخش عمده‌ای از ساعات مطالعه در اقشار مختلف جامعه با گروه‌های مختلف سنی در راستای سوادآموزی و تحصیل است.

یکی از راه های بهبود عملکرد مغز چیست؟
با مطالعۀ منظم، قدرت تخیل خود را تقویت کنید

آلبرت انیشتن مدعی بود که قدرت تخیل از علم بیشتر است. درست می‌گفت، تخیل ابزاری است که بشر برای زندگی به آن نیاز دارد و یکی از مهم‌ترین راه‌های تقویت تخیل و حافظه، کتابخوانی است.

روانشناس و رئیس مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه کتابخوانی منظم باعث ایجاد تغییرات مثبت در کارکرد‌های مغز می‌شود، گفت: پردازش موارد نوشتاری از حروف تا کلمه، جمله و داستان کامل، توجه نورون‌های مغز را به خود جلب می‌کند تا بتوانند اطلاعات را منتقل کنند و این باعث بهبود کارایی مغز می‌شود.

به گفته قادری مطالعه منظم باعث می‌شود زمانی بیشتری را برای فکر کردن داشته باشید و این می‌تواند در شناخت و تقویت هویت خود نقش مهمی داشته باشد، به طوری که براساس مطالعات پژوهشی انجام شده، این آثار گاهی تا ۵ روز بعد نیز باقی می‌مانند.

کرونا موجب مجازی شدن برنامه‌های کتابخانه شهید مدرس قروه شد

مدیر کتابخانه شهید مدرس قروه که در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ عنوان کتابدار نمونه کشوری و استانی را کسب کرده است از برنامه‌های متنوع این کتابخانه برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در میان کودکان و نوجوانان این شهر می‌گوید.

خانم عبدالملکی اجرای قصه گویی، نشست‌های منظم کتابخوانی، معرفی کتاب، شعرخوانی، بلندخوانی کتاب، نقالی و نمایشنامه خوانی را مهم‌ترین برنامه‌های حوزه کودک این کتابخانه بیان کرد و گفت: هرچند بیماری کرونا موجب ایجاد اختلال در این برنامه‌های شد، اما با استفاده از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی همه این برنامه‌ها اجرا و اتفاقاً استقبال خوبی هم از آن شد.

یکی از راه های بهبود عملکرد مغز چیست؟
کمبود فضا و متنوع نبودن کتاب‌ها از مشکلات کتابخانه‌های استان است

عمادرضا یکی از اعضای کتابخانه‌های استان کردستان است و می‌گوید همیشه به طور مرتب برای کتابخوانی و مطالعه به کتابخانه می‌رود.

وی به مشکلاتی اشاره کرده که شاید گریبان بسیاری از فضا‌های کتابخانه‌ای استان را گرفته است؛ مواردی مانند کمبود فضا و مکان این کتابخانه‌ها و همچنین کمبود کتاب‌ها و تنوع نداشتن آن‌ها مهم‌ترین مشکلات این محیط‌ها است.

عمادرضا می‌گوید: خواندن کتاب به من آرامش می‌دهد و هر روزی که نتوانم کتاب بخوانم احساس خوبی ندارم؛ می‌گوید هر روز برای خواندن کتاب به کتابخانه می‌آید، اما دیگر کتابی نیست که نخوانده باشد و معتقد است باید تنوع کتاب‌ها هم در موضوع و هم در رده‌های سنی به اندازه‌ای باشد که همه بتوانند از آن بهره‌مند شوند.

یکی از راه های بهبود عملکرد مغز چیست؟
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی کردستان می‌گوید ۳۰۰ برنامه مختلف در راستای ترویج فرهنگی کتابخوانی در استان اجرا شد و از جمله آن‌ها عضویت رایگان در کتابخانه‌های استان بود.

مخدومی می‌گوید: یک رویداد مهم در حوزه کتاب استان، افتتاح کتابخانه امام خامنه‌ای در سنندج بود که امکانات زیادی از جمله بخش‌های کودک، نابینایان و ناشنوایان و اتاق‌های اختصاصی مطالعه ویژه خانم‌ها و آقایان دارد و این کار می‌تواند سرآغاز یک حرکت مهم برای تقویت فضای کتابخانه‌ای استان باشد.

هرچند نامگذاری روز و هفته به نام کتابخوانی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب با تنوع کتاب از سوی نهاد‌ها و سازمان‌های مرتبط با حوزه فرهنگ در ترویج کتابخوانی تأثیرگذار است، اما آنچه مهم است گرایش درونی هریک از ما برای مطالعه است، چرا که کتابخوانی اگر به یک فرهنگ همه گیر در جامعه تبدیل شود بی تردید با خود توسعه، پیشرفت و فناوری به ارمغان می‌آورد.

همان هزینه و وقتی که برای خرید روزانه مواردی مانند پیتزا، سیگار یا هر سرگرمی غیرمفید دیگری صرف می‌کنیم، اگر برای خرید کتاب و مطالعه منظم آن صرف شود بی شک پیامد‌های مثبت آن را خیلی زود در زندگیمان می‌بینیم.

  • منبع : صداوسیما

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.

خبرگزاری کودک و نوجوان

آرشیو مطالب