به گزارش خبرگزاری ایچنا؛ وجود قوانین و لوایح سختگیرانه در کنار فرهنگسازیهای گسترده، میتواند آمارهای نگران کننده در خصوص کودک آزاری را تا حد زیادی کاهش دهد.
بحث کودک آزاری و خشونت علیه کودکان و نوجوانان در محیط خانواده و اجتماع موضوعی است که نمیتوان به سادگی آن را نادیده گرفت، آزار و اذیت کودکان از هر نوع و به هر روش اتفاقی است که موجبات نگرانی و آزردگی خاطر اقشار مختلف جامعه و مسئولان و دستگاههای متولی را فراهم می آورد، بنابراین ضرورت وجود قانون جامعی که امنیت کودکان و نوجوانان را تامین و به عنوان سپر بلایی برای این قشر از جامعه، قرار گیرد به شدت احساس می شود.
از این رو لایحه حمایت از کودکان در مقابل خشونت در سال ۹۰ به مجلس ارسال شد و پس از سال ها بلاتکلیفی و سرگردانی، در سال ۹۷ با پیشنهاد معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری به دولت، دولت رای به تقاضای اولویت بررسی این لایحه در مجلس را داد، سرانجام این لایحه در مجلس به تصویب رسید و برای بررسیهای بیشتر تقدیم شورای نگهبان شد که با ایرادات این شورا مواجه و مقرر شد اصلاحاتی در برخی مواد این لایحه صورت گیرد، در نهایت نمایندگان ملت عصر یکشنبه اول دیماه ۹۸ این لایحه را بر اساس نظر شورای نگهبان اصلاح کردند.
مواد ۹ و ۱۷ این لایحه به شرح ذیل اصلاح شد:
هر گاه بی توجهی و سهل انگاری والدین منجر به نتایج موضوع این ماده شود حسب مورد به مجازات تا حداقل مندرج در بندهای فوق محکوم میشود.
در خصوص بند ت این ماده در صورتی والدین مشمول حکم این تبصره میشوند که اقدامات لازم برای جلوگیری از صدمه را انجام نداده باشند و صدمه مستند به آنها باشد.
براساس اصلاحات انجام شده در ماده ۱۷ این لایحه هر کس از وقوع جرم یا شروع به آن یا خطر شدید و قریب الوقوع علیه طفل یا نوجوانی مطلع بوده یا شاهد وقوع آن باشد و با وجود توانایی اعلام و گزارش به مقامات یا مراجع صلاحیت دار و کمک طلبیدن از آنها از این امر خودداری کند یا در صورت عدم دسترسی به این مقامات و مراجع و یا عدم تاثیر دخالت آنها در راس تجاوز و خطر از اقدام فوری و متناسب برای جلوگیری از وقوع خطر و یا تشدید نتجیه آن امتناع کند مشروط بر این که با این اقدام خطر قابل توجهی متوجه خود او یا دیگران نشود به یکی از مجازاتهای درجه ۶ قانون مجازات اسلامی محکوم میشود.
حبیب الله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به این موضوع بیان کرد: ایراداتی از سوی شورای نگهبان به لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان گرفته شد که این ایرادات از سوی مجلس برطرف شد اما زمان تصویب نهایی آن بستگی به نظر شورای نگهبان دارد که آیا ایراداتی که گرفته شده و اصلاح شده را می پذیرد یا نه، اما به هرحال این لایحه در صورت تصویب، قانون حمایتی خوبی برای کودکان به شمار می رود.
حسین میرمحمدصادقی معاون قوانین مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص بیان کرد: شورای نگهبان ۶ ایراد را به لایحه حمایت حقوق کودکان و نوجوانان گرفته است، شورای نگهبان خواستار رفع ابهام از عبارات «پوشش بیمه کامل» و «آزار عاطفی» در این لایحه شدهاند، مجلس عبارت «آزار عاطفی» را از این لایحه حذف و با رفع سایر ایرادات به جز یک ایراد که به کمیسیون حقوقی و قضایی ارجاع شد زمینه را برای تصویب نهایی این لایحه فراهم کرده است.
الهیار ملکشاهی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی پیشتر در حمایت از این لایحه اعلام کرد: ایرادات شورای نگهبان به لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان برطرف شده و این لایحه بهزودی در مجلس تصویب و تبدیل به قانون خواهد شد و پس از آن آییننامه اجرایی قانون تهیه و ابلاغ خواهد شد.
به نظر می رسد وجود قوانین و لوایح سختگیرانه، فرهنگسازی گسترده و اطلاع رسانی به طبقات مختلف جامعه در خصوص مقابله با خشونت علیه کودکان در کنار آموزش های مورد نیاز به کودکان برای مبارزه با انواع خشونت ها میتواند آمارهای نگران کننده در خصوص کودک آزاری را تا حد زیادی کاهش دهد./
منبع: معاونت امور خانواده و زنان